Вітамінний чай із зимового саду: секрет енергії в холодну пору року

Від Admin
10 Min Read

Січень закінчився. Відверто важко організму після всіх свят, все жирне, смажене, солодке і запечене. І холоди не закінчуються. Нам потрібно допомогти йому одужати. “Скидання до заводських налаштувань” не спрацює, але хоча б довести його до максимально можливого комфортного стану. Город, як завжди, допоможе. Там можна зрізати різні гілочки для приготування вітамінно-мінеральних, біологічно активних і навіть цілющих напоїв. Поїхали.

Секрет бадьорості в холодну пору року – вітамінний чай з зимового саду

Підготовка

На городі можна назбирати багато корисного, але перш ніж почати, слід підготуватися:

  • Візьміть з собою пакет поліетиленових пакетів, в які будуть складатися зрізані гілочки. Причому, не все в купу, а з кожного виду рослин окремо. Краще навіть з кожного сорту окремо.
  • Візьміть маркер, щоб підписати те, що ви зібрали. Різні рослини мають різні властивості, і зручніше все це змішувати або використовувати моносировину в домашніх умовах, в теплі, відповідно до необхідної інформацією.
  • Відсортуйте місце в холодильнику, де це все буде зберігатися.
  • В саду спочатку оцініть стан дерева або чагарнику. Якщо десь зламалися гілки, перш за все, варто зрізати з них пагони. А самі гілки в зоні зламу слід акуратно відпиляти, щоб не було потертостей і розривів кори. Можна сміливо зрізати верхівки (молоді пагони, що стирчать вертикально вгору). Сенсу в плані отримання плодів все одно немає.
  • Намітьте гілки дерев, які потрібно буде видалити навесні (можна також позначити їх маркером знизу), і виріжте з них пагони.
В саду спочатку оцініть стан дерева або чагарнику. Якщо десь зламалися гілки, перш за все, варто зрізати з них пагони. © швидкоростучі дерева

Спокусу зрізати просто тонкі гілочки з усіх дерев потрібно буде рішуче придушувати. У кісточкових культур (вишня, слива, аліча, черешня, абрикос, персик) плодоношення відбувається якраз на тонких молодих гілочках. У деяких яблунь і груш те ж саме, хоча там плодові гілочки часто товсті і вузлуваті. Але частіше це не означає, що завжди. Тип плодоношення залежить від сорту, при правильному описі сорту зазвичай пишуть на тому, що плодоносить яблуня (або груша) – на кільчастих червах, плодових гілочках або сучках, на списах, плугах. Або все відразу.

Якщо морози сильні, нижче -15 ° С, при обрізанні верхівок краще залишати сантиметрові пеньки, які видаляють вже під час ранньовесняної обрізки.

Що зрізати в саду до чаю?

Після підготовки можна приступати. Корисними будуть молоді гілочки:

  • Яблуні
  • Груші
  • Вишні
  • Сливи
  • алича,
  • чорноплідна горобина,
  • Іргі,
  • калини,
  • Горіхи
  • Обліпиха
  • Шефердія,
  • Хеномелес,
  • Шовковиця.

Гілки горобини обрізати не потрібно – чай з неї неприємний на смак і запах.

Різні сорти мають різні смакові якості. Наприклад, настій з яблучних гілочок сорту «Осіння смугаста» відверто гірчить, хоча і має приємний бурштиновий колір. Але гілочки Антонівки не забарвлюють настій, зате він смачний. І груша така ж, і слива. Так що вам доведеться встановлювати смакові характеристики вашого садового асортименту досвідченим шляхом.

Різні сорти мають різні смакові якості. Наприклад, настій «Осіннє смугасте» відверто гірчить, хоча і має приємний бурштиновий колір. © Лонгфелло теплиці

Якщо плодові чагарники не вкриті снігом до самої верхівки, а у чорної, білої, червоної смородини можна побачити пагони різного віку, варто скористатися моментом. З найстаріших пагонів (які все одно потрібно буде видалити) обріжте молоді бічні гілочки. Те ж саме стосується жимолості і шипшини.

Малину і ожину найчастіше обрізають і вкривають на зиму. Якщо восени з якихось причин цього не було зроблено, пора обрізати верхівки старих пагонів для чаю. Вони дають помітно більш ароматний і красивий настій, ніж листя. Пагони золотистої смородини обрізати не варто, в них містяться отруйні речовини. Лимонник, якщо він є на ділянці, необхідно нарізати на чай. Складно знайти більш цілюща рослина.

Трохи про властивості

Чай з пагонів хеномелесу має протизапальні властивості, корисний для шлунка, кишечника та суглобів.

Ірга дає рожевий гіркуватий настій завдяки великій кількості дубильних речовин. Його добре використовувати як в’яжучий і обволікаючий засіб при проблемах зі шлунком.

Чай з пагонів хеномелесу має протизапальні властивості, корисний для шлунка, кишечника та суглобів. © чаберні пташенята

Чай шефердія багато в чому схожий з обліпиховим чаєм за своїми корисними властивостями.

Чай з гілочок шовковиці є відмінним сечогінним засобом, злегка розріджує кров, нормалізує жировий і вуглеводний обмін, полегшує симптоми клімаксу. Приємний смак і колір.

У декоративній частині ми також вирізаємо

Серед тих, пагони яких можна зібрати, є паркові троянди, чагарники, а також найближчі родичі шипшини зі схожими властивостями. Тобто можна обрізати всі троянди, але інші в цей час обрізають і вкривають. У троянд, як і у плодових, смак настою пагонів також залежить від сорту. Наприклад, чай з пагонів плетистой «Б’янвену» має слабкий запах троянди. Теж потрібно постаратися, це захоплююче заняття.

Серед тих, пагони яких можна зібрати, є паркові троянди, чагарники, а також найближчі родичі шипшини зі схожими властивостями. © Південне проживання

У курильському чаї, який раніше називали перстачем чагарниковим, а зараз виділений в рід Дазіфора, пагони з суцвіттями зазвичай збирають для чаю влітку. Але зимові гілочки теж корисні. Можна зрізати кінці пагонів з насіннєвими коробочками. Курильський чай є прекрасним адаптогеном, імуностимулятором, протизапальним і заспокійливим.

Для вітамінних настоїв цілком підходять спіреї різних видів, а ось весеннецветущие види їсти шкода – там вже закладені квіткові бруньки. Так що краще обрізати пагони зі спірією верболистной (її, до речі, називають дикою чаєм), японської, бумальди. Є хорошим противірусним і протизапальним засобом.

Клен здатний порадувати як смаковими, так і цілющими якостями настою з пагонів. © Mapleterroir

Клен здатний порадувати як смаковими, так і цілющими якостями настою з пагонів. Клен татарський дає прекрасний рожевий смачний настій, корисний як в’яжучий і протидизентерійний засіб. Клен гостролистий також хороший для чаю, має заспокійливі і ранозагоювальні властивості.

Якщо раптом обірвалися гілочки декоративної ялини, сосни, ялиці, не потрібно проходити повз! Соснові голки – прекрасне доповнення до чаю. Антидепресант, захисник серцево-судинної і дихальної систем, противірусний і протипухлинний засіб, в той же час добре підтримує когнітивні здібності.

При обрізанні пагонів не варто захоплюватися: не всі декоративні, в тому числі і хвойні, можна використовувати для чаю. Отруйних на наших городах дуже багато. Просто ми зазвичай їх не їмо, а захоплюємося ними і замість негативу отримуємо позитив.

Так що обрізати пагони може тільки господиня (або власник), руками якого це все висаджується і обробляється. Втім, навряд чи господарі комусь довірятимуть цю подію.

Як заварити чай з того, що ми зібрали?

Найпростіше застосування – заварювати чай з пагонів. Краще в термосі, і дати настоятися з ранку до вечора або протягом ночі. У будь-якому випадку посуд для заварювання повинна бути закритою і непрозорою. Світло сприяє як зміні кольору, так і втрати деяких корисних властивостей. Обсяг заварки становить близько столової ложки змінипагонів на склянку води. Соснові голки – чайна ложка на склянку.

Обсяг заварки становить приблизно столову ложку подрібнених пагонів на склянку води. Соснові голки – чайна ложка на склянку. © ялиниїсть

Для тих, хто звик до концентрованих смаків сучасних напоїв, настої здадуться прісними. Часточка лимона і ложка меду зроблять смак яскравіше, а сам напій корисніше.

Для нормалізації мікрофлори кишечника дуже хороший напій на основі чайного гриба. Тільки заварюють не чорний чай, а заготовлені гілочки. Настій потрібно процідити в банку, додати цукор і запустити туди зооглею – ту саму «чайний гриб». Після трьох днів утримання в теплі можна пити. Якщо у вас немає звички їсти ферментовані продукти, не варто пити відразу багато – кишечник навряд чи буде готовий до таких випробувань. Досить половини склянки за один прийом. Тому що місцеві мікроорганізми, ймовірно, якийсь час будуть “з’ясовувати стосунки” з прибульцями.

Хвою теж можна заварити для чайного гриба, виходить цікаво. Хвою можна ферментувати і – в результаті смак сильно змінюється, пом’якшуються гострі хвойні нотки і додаються фруктові нотки.

Для цього потрібно подрібнити хвою до виділення невеликої кількості соку, щільно утрамбувати в скляну, керамічну або емальовану ємність, закрити і поставити в тепле місце. Через день-два аромат зміниться на більш фруктовий. Потім хвою потрібно буде просушити. Або на батареї (буде дуже приємно пахнути), або в дисгідраторі. Зберігати в закритій банці, бажано під вакуумною кришкою. Можна заварювати його як самостійний напій, а можна додавати в чорний або зелений чай.

Поділитися цим записом
Залишити коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version