Смородина є однією з найпоширеніших культур. Він невибагливий, не боїться морозів, регулярно приносить великі врожаї надзвичайно смачних і корисних плодів. У помірному кліматі рослина зустрічається в дикій природі, тому йому не потрібно пристосовуватися до наших погодних умов.
Правила вирощування ідеального куща смородини: від вибору саджанця до зимівлі.
Здавалося б, що може бути простіше, ніж посадити цей чагарник – увіткнути саджанець в землю і чекати ягід. Однак якщо рослині було дано неправильний старт, то воно стане чахлим і точно не порадує великою кількістю плодів.
З цієї статті ви дізнаєтеся, як виростити в своєму саду міцні, пишні кущі смородини, які будуть давати високі врожаї щороку.
Види і сорти смородини для саду
До вибору посадкового матеріалу потрібно підійти з усією відповідальністю, адже ні хороший догляд, ні будь-які хитрощі не допоможуть виростити густий кущ, якщо в силу своїх генетичних особливостей рослина не здатне давати багато пагонів і приносити рясний урожай. У приватних садах зазвичай висаджують чорну, білу, червону і, рідше, золотисту смородину.
Розповімо про кращі сорти цих чудових культур, які формують потужні кущі і приносять багаті врожаї улюблених ягід.
Чорна смородина
Чорна смородина (Ribes nigrum) – одна з найпопулярніших і улюблених ягідних культур. Його цінують за невибагливість, скороплодность, врожайність, відмінні смакові якості. У його плодах міститься безліч корисних компонентів: вітаміни групи В, D, Е, А, С (до 400 мг%), мінеральні солі, Р-активні речовини, вільні органічні кислоти.
Листя і ягоди використовуються в народній медицині як сечогінний і протиревматичний засіб, для поліпшення обміну речовин.
“Гуллівер”
Рослина морозостійка, не схильна до більшості захворювань. Утворює злегка розлогий високий кущ з товстими пагонами. Ягоди великі, від 1,8 до 3,4 г, з восковим нальотом і чорною шкіркою.
Гармонійний кисло-солодкий смак. Вміст вітаміну С становить 167 мг%. Урожайність висока – близько 90-95 ц / га.
“Пігмей”
Один з найсмачніших сортів. Дозріває в середні терміни. Урожайність досить висока, 1,5-2,9 кг з куща. Ягоди дуже великі, деякі розміром з вишню (2,2-7,7 г). М’якоть солодка, з відмінним десертним смаком.
Золотиста смородина
Золотиста смородина (Ribes aureum) поки не набула широкого поширення, хоча і відрізняється завидною невибагливістю. Вона посухостійка, солевитривала, морозостійка, хворіє набагато рідше, ніж червона, біла і чорна смородина. Зростає і на бідних ґрунтах.
Його ягоди є цінним джерелом аскорбінової кислоти (до 200 мг%), провітаміну А (до 5 мг%), лейкоантоціанів і катехінів (близько 200-470 мг%), сполук фтору, магнію, калію. У ній більше вітаміну С, ніж у червоній смородині, хоча і менше, ніж у чорній.
Рослина є відмінним медоносом і використовується в декоративних посадках, так як навесні воно повністю покривається дрібними красивими жовтими квітами, а восени радує дачників червоною, лимонної або антоціанової листям.
“Медовий Спас”
Середньостиглий морозостійкий сорт. Рослини потужні, добре облистнені, виростають до 2,3-2,5 м. Ягоди оранжево-жовті, великі (1,8-3,5 г), солодкі.
“Венера”
Ранній сорт, рідко уражається грибковими захворюваннями. Урожайність при гарному догляді становить до 5-8,9 кг з кожної рослини. З мінусів – середня зимостійкість. Плоди чорні, блискучі, масою 1,6-3,2 г, з кислувато-солодким смаком. У них міститься 1,3% пектинових речовин.
Червона смородина
Хоча червона смородина (Ribes rubrum) менш популярна, ніж чорна смородина, вона має багато переваг. Приносить рясні врожаї (до 7-10 кг з рослини), не вимогливий до родючості грунту, зрілі плоди довго не обсипаються. Крім того, він має цілющі властивості – є ефективним антисептиком і природним антисяйвом, завдяки високій концентрації Р-активних речовин (флавоноїдів) і пектину.
“Наталі”
Один з найбільш вдалих середньостиглих сортів. Чи не боїться сильних холодів, рідко уражається галловой попелиць і борошнистою росою.
На високому агрофоні приносить рясні врожаї (з кожної рослини до 8-12 кг). Кущ міцний, потужний, сильнорослий. Середня вага плодів – 0,6 м Ягоди густо-червоні, з яскравим смаком смородини. З них виходять інтенсивно забарвлені компоти і киселі.
Віксне
Середньоранній морозостійкий і посухостійкий сорт. З недоліків – часто уражається галловой попелиць. За сезон дає 4-5 кг смородини з однієї рослини. Кущ середньорозкидистий, високорослий.
Ягоди масою від 0,7 до 1,2 г округлої і округло-грушоподібної форми, при дозріванні дуже темні. М’якоть приємна, з м’яким смородиновим ароматом, кисло-солодка, містить 60 мг% вітаміну С.
Біла смородина
Біла смородина (Ribes rubrum) є різновидом червоної смородини і зустрічається в аматорських садах навіть рідше, ніж її яскраво забарвлена родичка. Тим часом її ягоди менш кислі і вміст пектинових речовин в них вище (2,25% на 100 г соку, в той час як в червоній смородині всього 1,86%).
Ще один плюс полягає в тому, що через відсутність фарбувального пігменту плоди рідко викликають алергію.
“Урожайна”
Відносно пізній сорт, морозостійкий і стійкий до хвороб. Рослина напіврозкидиста, до 1,5-1,7 м у висоту. Урожайність хороша, до 8 кг з куща. Ягоди кремові, масою від 0,6 до 1 г, напівпрозорі, округлі. Смак десертний, відмінний, з легкою кислинкою.
“Біла Смольянінова” (“Смоляниновська”)
Стійкий до грибкових захворювань, середньостиглий, зимостійкий. Урожайність варіюється з року в рік від 3 до 9 кг з куща. Кущ розлогий, сильнорослий. Ягоди овально-округлі або округлі, 0,6-1 г, білі, прозорі. М’якоть кисло-солодка, з приємним смаком.
Вибір саджанців смородини
Не менш важливим, ніж покупка «правильного» сорту, буде вибір хороших саджанців. Адже виростити з хирлявої, хворої гілочки здоровий великий кущ буде непросто. Існують стандарти для посадкового матеріалу, які допоможуть знайти якісний матеріал.
Відповідно до ГОСТ Р 59653-2021, саджанці смородини з відкритою кореневою системою (ГКС) повинні бути:
- без листя,
- чи не висушений,
- з живими, але сплячими бруньками,
- без механічних пошкоджень,
- у віці 1-2 років.
Старі кущі гірше приживаються. У них повинно бути 3-4 розвинених скелетних кореня, не менше 15 см в довжину. Однорічні кущі повинні мати не менше одного, а дворічні не менше двох пагонів. Їх довжина повинна бути від 40 см.
Саджанці із закритою кореневою системою, що продаються в горщиках з почвосмесью, повинні бути добре облистненими, з насиченим, нормальним забарвленням листя.
Якщо вони вирощувалися в теплиці, то перед продажем вони повинні пройти тижневу адаптацію до умов, в яких будуть рости. Їх коріння ви побачити не вийде, але за стандартом їх повинно бути не менше трьох, довжиною від 10 см.
Як правильно посадити смородину, або головний секрет густих кущів
Вибір місця
Смородина може рости практично в будь-якому місці, але по-справжньому багаті врожаї вона принесе тільки в тому випадку, якщо буде знаходитися в сприятливих умовах. Ділянка для ягідного врожаю готують заздалегідь. Перекопайте грунт на штик лопати, додавши по 8-10 кг на 1 м2 перепрілого гною, суперфосфату, сульфату калію і вапна (якщо грунт має кислу реакцію).
З усіх видів смородини чорна смородина найбільш вологолюбна і менш вимоглива до тепла. Добре переносить легке затінення, хоча краще себе почуває на освітлених ділянках. Золотиста, червона і біла смородина добре ростуть на сонячних, сухих місцях.
Низини з застоєм холодного повітря, надлишком вологи в грунті, а також пагорби, де дме вітер, підходять для посадки не всіх видів смородини. Зверніть увагу на глибину залягання грунтових вод. Підземні джерела повинні знаходитися на відстані не менше 1 м від поверхні.
Коли ділянка під смородину обраний і підготовлений, можна приступати до риття лунок. При посадці восени їх готують за 3-4 тижні до висадки саджанців, при весняній посадці – з осені попереднього року.
Підготовка посадкової ями
Викопайте лунки глибиною не менше 45-50 см і діаметром 50-60 см на відстані 1,5-2 м один від одного (в залежності від сорту і виду рослин). Зазвичай червону і білу смородину можна розмістити щільніше, в той час як чорній і золотистій смородині потрібно більше місця. Верхній родючий шар землі складіть окремо від нижнього.
У місцях з важким глинистим грунтом або якщо є ймовірність, що вода в грунті буде застоюватися, зробіть на дні дренаж з керамзиту або битої цегли. Заповніть лунку добривами, заповнивши її відром компосту або перегною, 100-150 г простого гранульованого суперфосфату і 15-20 г сульфату калію.
У кислий грунт додайте 0,5 склянки деревної золи. Ретельно перемішайте добриво з верхнім, родючим шаром грунту.
Спосіб посадки
І ось ми дісталися до головного секрету вирощування густих кущів смородини. Хоча для досвідчених садівників це зовсім не секрет, адже цей спосіб був описаний в садівничій літературі 50-х років.
У центрі посадкової ями лунку поглиблюють. Помістіть в неї саджанець, розправляючи кожен корінець, щоб жоден не загинався.
Кущ висаджують на 5-8 см глибше, ніж він ріс в розпліднику, щоб в нижній частині втечі утворилися додаткові додаткові корені. Так смородина буде міцніше і дасть більше пагонів.
А тепер головний секрет. Розсаду висаджують під нахилом 45° до поверхні грунту. Верхівка куща повинна дивитися на північ. У міру зростання гілки будуть тягнутися на південь до сонця, і чагарник в кінцевому підсумку буде стояти вертикально.
Таке положення, так само як і заглиблення, сприятиме посиленому утворенню пагонів і кращому розвитку кореневої системи.
Відразу після висадки смородини у відкритий грунт по периметру посадкової ями роблять канавку, щоб вода не протікала повз. Поливають саджанець з лійки теплою водою, відстояною в бочці, з розрахунку не менше 6 літрів на кущ. Потім пристовбурні кола мульчують торфом або перегноєм, щоб волога не випаровувалася.
Важливо! У смородини є як самоплодние (вимагають запилювачі), так і самоплодние сорти. Але навіть рослини, яким не потрібен запильник, приносять більш рясні врожаї, якщо поруч посадити хоча б три сорти.
Догляд за смородиною
Смородина дає пишні розвинені кущі і багаті врожаї тільки при гарному догляді, що включає весь комплекс заходів.
Іригація
Під час посухи під кожен кущ кожні 2 тижні виливають по 3-5 відер.
Якщо влітку йдуть дощі, полив проводять всього 3-4 рази за сезон:
- в період формування зав’язей на початку червня,
- коли наливаються ягоди (кінець червня або початок липня),
- після збирання врожаю з 15 серпня і під зиму.
Годування
У рік посадки смородину не підгодовують. Далі кущі удобрюють на початку вегетації, використовуючи аміачну селітру (2 столові ложки на 10 літрів води).
Потім, в липні, перед збором врожаю, настій коров’яку (1:10). В кінці вересня вносять калій і фосфор, а раз в 2-3 року по 0,5 відра перепрілого коров’ячого гною під перекопування грунту.
Обрізка
На другий рік після висадки в грунт на кущі залишають 3-4 найсильніших, однорічних, зручно розташованих втечі, скорочуючи їх на чверть довжини. Решта обрізаються дощенту. На наступний рік залишають таку ж кількість пагонів. Дорослий, добре сформований кущ повинен мати 10-15 скелетних гілок різного віку.
Щорічно з них видаляють старі, погано плодоносять гілки. У чорної смородини ці пагони знаходяться у віці 5-6 років, у червоної і білої смородини – 7-8 років.
Також необхідно щорічно обробляти смородину від хвороб по «зеленому конусу» бордоською рідиною або іншим фунгіцидом. Від шкідників після розпускання листя за допомогою інсектициду ( «Інта-Віром», «Фитоверм», «Кінмікс»).
При необхідності обприскування повторюють.
Важливо! Не варто обробляти сад під час цвітіння і незадовго до збору ягід.
Як правильно збирати врожай смородини
Збір врожаю – найприємніший етап у вирощуванні смородини. У різних сортів ягоди дозрівають з кінця червня по серпень і висять на кущі від 1 до 3 тижнів.
Важливо правильно вибрати момент для їх збору. Під час дощу і відразу після нього урожай не збирають. Такі ягоди будуть гірше зберігатися.
Чорна смородина має насичений чорний колір стиглих ягід. Шкірочка буває глянсовою або матовою. Темно-бордовий або фіолетовий колір плодів у більшості сортів зазвичай говорить про те, що вони ще не дозріли.
Кольоровим плодам червоної і білої смородини краще дати трохи повисіти, щоб вони набрали більше цукру, але важливо не перетримати їх на кущах. Не можна допускати, щоб всі гілочки в гронах стали коричневими, а ягоди помутніли. Збирати потрібно цілі грона, щоб не розчавити плоди.
Зазвичай ягоди, які провисіли на гілках після фарбування близько 5 днів, прибирають в їжу і на заморозку. Якщо смородина ще перезріла, її можна використовуватидля приготування варення або вина.
Підготовка смородини до зими
Смородина – холодостійка культура, але її теж потрібно готувати до зими. Восени, коли температура починає триматися в межах 3-4 ° С, потрібно зробити вологозарядний полив. Досить вилити під молоді кущі 20-30 літрів води. Норма поливу для дорослих рослин становить 50 літрів.
Потім пристовбурні кола мульчують товстим шаром (10-15 см) перепрілого гною. Навколо розсади краще зробити більш товстий шар. Зверху на мульчу можна покласти лапник, злегка присипати його землею (особливо якщо молоді кущики були посаджені пізно або виглядають слабкими).