Фенхель – цікава рослина сімейства зонтичних. Цей родич петрушки, моркви і кропу використовується не тільки як трава і пряність, але і як овоч. За смаком фенхель нагадує солодку. Це дуже приємно і корисно в кулінарних і медичних цілях. Ми розглянемо особливості вирощування фенхеля і способи його використання.
Як виростити фенхель з насіння?
Виростити фенхель з насіння легко і просто. Ви можете або посіяти насіння в грунт, або виростити розсаду в приміщенні за 4-6 тижнів до останніх заморозків. Але найкраще рослини ростуть, якщо посіяти їх відразу на постійне місце.
Фенхель висівають на глибину 0,5-1 см в добре дренований грунт, розміщуючи кущі на відстані близько 30 см один від одного з міжряддями 60 см, (якщо ви садите на грядках). Насіння не вимагає ніякої обробки (замочування, стратифікації і т. Д.) Перед посівом. Поки не з’являться сходи, підтримуйте грунт у вологому стані, але не в мокрому стані. Насіння має прорости приблизно за 7-14 днів при температурі ґрунту 10-30 °C. Фенхель – культура прохолодної пори року, яка стрілкується в жарку погоду. Тому не варто висаджувати розсаду або сіяти насіння при дуже високих температурах.
Культура найкраще росте на повному сонці і потребує не менше шести годин прямого сонячного світла на день. Грунт повинен бути добре дренованим і багатим органічними речовинами. Регулярно поливайте.
Поширені помилки
Щоб подружитися з фенхелем, важливо розвіяти деякі поширені міфи. Наприклад, городники кажуть, що фенхель і кріп схрещують, але це не так. Незважаючи на сильну схожість, фенхель і кріп є різними видами, з різною кількістю хромосом.
Фенхель також сприймається як небезпечний компаньйон для інших культур, але здатність фенхеля пригнічувати ріст сусідніх рослин сильно перебільшена. В одному дослідженні фенхель був протестований з 15 іншими травами на його здатність пригнічувати ріст салату. За результатами випробувань фенхель виявився не більш агресивним, ніж лаванда.
Смак фенхелю
Який смак у цієї рослини? Найчастіше його описують як аніс або солодку.
Майже всі частини рослини їстівні, що робить його унікальним інгредієнтом на кухні.
Черешки фенхелю
Текстура «цибулі» (зрощені потовщені черешки) дуже схожа на селеру: хрустка і волокниста в сирому вигляді, м’яка і ніжна при варінні. Його можна тонко нарізати і використовувати в салатах, або обсмажити для посилення солодощі. Інгредієнт супів або рагу – ще один спосіб включити його в страви.
Листя фенхелю
Листя легко використовувати в якості листової зелені, а також кропу або петрушки. Його пір’ясте листя додасть солодкий аромат, і відмінно підходить для прикраси страв. Листя також можна подрібнювати і додавати в салати або використовувати для додання анісового смаку.
Насіння фенхелю
Насіння фенхелю мають більш гострий смак. Їх часто використовують для маринування овочів, приправи до ковбас і ароматизації хліба, супів, овочів, соусів і м’яса. Додайте їх цілими або підсмаженимияк прянощі.
Стебла фенхелю
Менш цінні, але все ж їстівні стебла фенхелю мають такий же смак, як і черешки, але вони досить волокнисті. Старі стебла використовуються в приготованих стравах для отримання смаку, а волокна викидаються (подібно до лаврового листа). Молодші стебла дрібно нарізають, і додають замість інших овочів.
Пилок
Пилок фенхелю використовується як суха спеція протягом сотень років. Володіючи складним цитрусово-солодковим смаком фенхелю в концентрованому вигляді, пряність включає в себе пилок і сухі пелюстки, які опадають з квіток у міру їх висихання. Щоб зібрати пилок, наріжте кілька квітучих зонтиків в чистий паперовий пакет і помістіть їх в тепле сухе місце мінімум на тиждень.
Важливо добре струсити пакет, а потім зібрати пилок і пелюстки, які накопичуються на дні пакета. При зберіганні в герметичній банці в прохолодному сухому місці пилок фенхелю зберігається кілька місяців.
Що приготувати з фенхелем
Добре загорнутих і охолоджених гілочок фенхелю вистачить до тижня. Листя стануть в нагоді в салатах, де вони будуть добре поєднуватися з іншими ніжними травами, наприклад, з естрагоном. Ви також можете додати їх у будь-який простий салат, щоб надати йому нотку свіжої зелені. Тільки не забудьте їх подрібнити.
Спробуйте використовувати фенхель не тільки як традиційну зелень.
Бульйон зі смаком фенхелю
Відваріть стебла фенхелю у воді протягом 10-15 хвилин, щоб отримати ароматну рідину для подальшого відварювання риби, курки або приготування овочевого супу.
Гриль
Зробіть «пліт» зі стебел фенхелю, проткнувши їх шпажкою, щоб з’єднати. Якщо ви використовуєте дерев’яні шпажки, замочіть їх у воді на 30 хвилин, щоб вони не пригоріли. Покладіть «пліт» з фенхелю під шматок риби під час приготування на грилі або запікання, щоб додати тонкий смак м’ясу під час приготування.
Фенхель мірпуа (овочевий мікс)
Молоді, ніжні стебла фенхелю можна смажити так само, як і селеру. Наприклад, замініть дрібно нарізані стебла фенхелю селерою, яка зазвичай використовується в мірпуа, класичній смаковій основі пасерованої моркви, цибулі та селери.
Прикраса страв
Фаршировані яйця, суп, омлет – будь-яка страва, якій не зашкодить трохи зелені і нотка анісового аромату, виграє від прикраси гілочкою фенхелю.
Соус песто з фенхелю
Песто – чудовий соус із зелених трав, і листя фенхелю не є винятком. Ви можете додати їх у соус на основі базиліка, але листя фенхелю також служать підходящою основою для соусу самі по собі. Пюрируйте їх з вершковим маслом і додайте свіжий лимонний сік. Зазвичай він хороший з куркою, рибою або овочами.
Олія з фенхелем
Приготуйте вершкове масло, яке стане чудовою заправкою для риби, смаженої курки, макаронів або рису. Просто змішайте шматочок вершкового масла кімнатної температури з дрібно нарізаним листям фенхелю, нарізаною кубиками цибулею-шалотом або невеликою кількістю червоної цибулі, а також дрібкою солі та перцю. Перенесіть суміш на лист воскупаперу і сформувати брусок. Заморозьте і наріжте шматочки за бажанням. Таке масло буде зберігатися в морозильній камері до трьох місяців.
Медичне застосування фенхелю
Фенхель часто використовують для приготування чаю не тільки в кулінарії, але і в медицині. Для його приготування злегка подрібніть 1-2 чайні ложки насіння фенхелю і залийте їх склянкою окропу на 5-10 хвилин, потім процідіть. Для свіжого чаю тонко наріжте черешки або листя фенхелю і залийте окропом на 10 хвилин перед проціджуванням.
Можна виростити цілий квітник, який допоможе вашому здоров’ю: Цілющий квітник: 7 корисних і красивих рослин
Насправді фенхель є цінним лікарською рослиною і має безліч корисних властивостей, ось лише деякі з них:
- Допомога травленню. Вживання чаю з насіння фенхелю допомагає травленню та знімає здуття живота.
- Зміцнення імунної системи. Фенхель багатий антиоксидантами, в тому числі вітаміном С, який підтримує імунітет.
- Освіжувач дихання. Жування насіння фенхелю послужить природним освіжувачем дихання. Оскільки насіння має природні антимікробні властивості, воно сприяє гігієні порожнини рота.
Допомагає фенхель і тваринам. Висушене листя служать засобом від бліх, тому капніть жменю фенхелю в собачу будку.